Traditionele steenbouw versus houtskeletbouw

houtskeletbouw

Houtskeletbouw of traditionele steenbouw? Anno 2019/2020 is dit een belangrijk vraagstuk, wat mede komt door de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Houtskeletbouw heeft zijn voor- en nadelen, maar dit geldt ook voor steenbouw. Maar welke bouwmethode is nou het beste? Ga je voor een ecologisch gebouwd huis of kies je juist voor een solide huis die (nog) langer mee gaat? Wij namen de twee bouwmethodes onder de loep..

Traditionele bouw (steen)

Traditionele bouw aan de hand van steen is de meest toegepaste bouwmethode in Nederland. De woning wordt op de bouwplaats gebouwd met betonnen vloerelementen om vervolgens steen voor steen gemetseld te worden. Deze bouwmethode is door de jaren heen als zeer degelijk en betrouwbaar ervaren. Net als bij (prefab) houtskeletbouw zijn vakmensen vereist voor een optimaal resultaat. Welke voordelen biedt traditionele bouw nog meer?

Belangrijkste voordelen

1. Goede investering voor later

Een stenen huis is een zeer solide bouwwerk, doordat de levensduur van steen zeer lang is. Het huis blijf zijn oorspronkelijke waarde behouden en kan zelfs meer waard worden. Houtskeletbouw kan te maken krijgen met vochtproblemen na tientallen jaren. Dit is overigens prima te verhelpen met kwalitatief en duurzame materialen voor zowel de wanden als het dak.

2. Geen / minder geluidsoverlast

Een woning van nu, bestaande uit steenbouw, is zeer geluiddicht en beschikt over goede akoestische eigenschappen. Dit komt door de gebruikte (beton)materialen. Als voorbeeld: een houtskeletbouw woning met de beschikking over een verdieping bestaan de plafonds vaak uit hout, waardoor de woning gehorig kan zijn. Ook de tussenwanden zijn meer gehorig. Door het gebruik van o.a. akoestisch plaatmateriaal kan dit relatief goed worden voorkomen. Door de regel heen geldt nou eenmaal dat steenbouw minder geluidsoverlast veroorzaakt dan bouwen met hout.

3. Grote mate van flexibiliteit in ontwerp

Door de stevige en stabiele constructie van steenbouw, is praktisch alles mogelijk (mits constructief geschikt). De klant heeft de vrije hand in het ontwerp en kan een prachtige woning creëren.

Belangrijkste nadelen

  • Langere bouwtijd op locatie 

De bouwtijd bij steenbouw is enige tijd (varieert van enkele weken tot enkele maanden) langer dan bij prefab houtskeletbouw. Dit heeft te maken dat er bij steenbouw (bijna) alles op locatie wordt uitgevoerd, in tegenstelling tot houtskeletbouw (aanvoer van prefab elementen), en er van tevoren weinig prefab kan worden gefabriceerd.

  • Minder ecologisch

Het bouwen met steenbouw is minder ecologisch gedurende het hele proces. Vanaf het productieproces tot aan de oplevering van de woning is de milieuvoetafdruk (o.a. uitstoot van broeikasgassen, waaronder CO2) bij steenbouw hoger dan bij houtbouw.

Houtskeletbouw

Houtskeletbouw is een vorm van bouwen waarbij er een ”skelet” wordt gecreëerd door middel van dragende stevige houten balken. Bij houtskeletbouw wordt er vaak gebruik gemaakt van prefab wand(elementen) met regelwerk. De gevelafwerking werken wij af met houten of kunststof gevelbekleding, zoals Red Cedar, Thermowood Vuren, Keralit of Douglas. Naast de natuurlijke uitstraling van hout, wat erg aanspreekt, heeft het nog meer voordelen.

Belangrijkste voordelen

1. Ecologisch bouwmateriaal & minder energieverbruik

Het verwerkingsproces van hout is relatief milieuvriendelijk. Mede door het lage energieverbruik en de CO2-uitstoot tijdens het productieproces heeft het veel minder impact op het klimaat dan traditionele wanden. Ook door het wonen in een houtskeletbouw woning draag je een steentje bij aan het milieu. De woning hoeft namelijk minder verwarmd te worden, waardoor er minder CO2-uitstoot is. Bekijk ook onze pagina certificeringen, om meer te weten te komen over duurzaam & verantwoord bosbeheer.

2. Vaak goedkoper dan steenbouw

Door de gebruikte materialen en werkwijze is de houtskeletbouw methode een budgettaire troef. Hout is een minder zwaar bouwmateriaal, en speciale funderingstechnieken zijn dan ook minder vaak nodig. Bovendien bespaar je ook op eventuele huur- en arbeidskosten, omdat een houtskeletwoning al na enkele maanden klaar is.

3. Snel bouwproces

Door het prefab fabriceren van de vloer-, wand- en dakelementen in de productiehal, verloopt het bouwproces snel. Daarbij wordt de structuur van de woning in ideale omstandigheden gemaakt en nauwelijks blootgesteld aan de buitenlucht voordat het op locatie is. Een houtskeletwoning kan al binnen vier maanden worden gerealiseerd.

Belangrijkste nadelen

  • Mindere akoestiek

In vele houtskeletbouwwerken kan de akoestiek nog verbeterd worden. Er zijn hedendaags wel vele geluidsisolerende oplossingen, maar het toepassen hiervan zit nog niet in het systeem bij veel houtbouw bedrijven.

  • Minder lange levensduur

De levensduur van hout, afhankelijk van de behandeling, onderhoud en het type houtsoort, is vrij lang. De gemiddelde levensduur bij houtbouw ligt tussen de 30 en 70 jaar. Bij steenbouw is de levensduur, met de blijvende marktwaarde van de woning, bijzonder lang te noemen. Steen gaat minimaal 100 jaar mee en heeft als bijkomend voordeel dat het nauwelijks onderhoud behoeft.

Traditionele steenbouw versus houtskeletbouw

Beide manieren en materialen waarmee gebouwd wordt heeft zijn voor- en nadelen. Enerzijds wordt er anno 2019 vaak gedacht aan houtskeletbouw omdat dit een duurzamer en milieuvriendelijker alternatief is dan steenbouw. Het bouwen met hout is de afgelopen jaren dan ook erg populair gebleken en de populariteit neemt nog steeds toe! Een bijkomend voordeel is dat prefab houtskeletbouw zeer snel te realiseren is. Anderzijds is steenbouw een manier van bouwen waarbij er kwa levensduur gedacht wordt aan de toekomst. Het huis blijft (minimaal) dezelfde waarde houden en beschikt over uitstekende akoestische eigenschappen. Als de voor- en nadelen tegen elkaar worden opgewogen, kan er geen eenduidige conclusie worden getrokken wat nou de beste manier van bouwen is. Het lijkt er op te duiden dat een combinatie van beide bouwwijzen de oplossing biedt.

Bulko adviseert je graag voor het bouwen van jouw droomwoning!

Bulko is een traditioneel houtbouw bedrijf dat al meer dan 25 jaar een sterke speler is op het gebied van houtbouw. Voorheen vooral met schuren, garages, carports en tuinhuisjes, maar sinds de laatste jaren zijn wij steeds meer een actieve speler op het gebied van moderne woningen. Door de jaren heen hebben wij veel kennis & expertise opgedaan voor het duurzaam bouwen van jouw droomwoning. Ook voor het bouwen van energiezuinige, energieneutrale of permanent bewoonbare woningen ben je bij ons aan het juiste adres. Wij helpen je graag mee denken in het ontwerp, geven advies en maken een vrijblijvende offerte voor je op. Bekijk onze woningen of neem contact op voor meer informatie.

error: Content is protected !!