Thermowood® Vuren: duurzaam, ecologisch en relatief goedkoop!

Thermowood® Vuren: duurzaam, ecologisch en relatief goedkoop!

Al enkele jaren maakt Bulko gebruik van het duurzame type houtsoort, ThermoWood Vuren (hierna Thermowood). Een type houtsoort dat meerdere voordelen kent en bovendien verrassend betaalbaar is. ThermoWood is afkomstig uit Finland. De snelgroeiende bomen in dit beheerde bosgebied zorgen voor een alsmaar doorlopende productie van ThermoWood. Lees hieronder alles over het proces, de belangrijkste eigenschappen en de mogelijkheden wat betreft het type houtsoort ThermoWood!

ThermoWood® procédé

ThermoWood kent, zoals de naam al zegt, een thermisch behandelingsproces. De productie van ThermoWood geschiedt onder strikte voorwaarden, waarbij dit in de vorm van een licentie is afgegeven. Het ThermoWood kan worden onderverdeeld in drie processen (zie afbeelding I):

  • Fase 1: Temperatuursverhoging en het drogen bij hoge temperaturen

Door het gebruik van hitte en stroom wordt de temperatuur van de oven zeer snel opgevoerd tot 100°C. Geleidelijk zal de temperatuur opgevoerd worden naar 130°C. Het vochtgehalte wordt praktisch teruggebracht tot nul door de droging bij hoge temperatuur.

  • Fase 2: Thermische behandeling

Na het drogen wordt de temperatuur opgevoerd. Deze temperatuur ligt tussen de 185°C en 215°C, afhankelijk van de gewenste duurzaamheid. Deze thermische behandeling wordt gedurende 2 tot 3 uur gehandhaafd.

  • Fase 3: Afkoeling en aanpassing vochtgehalte

Tijdens de laatste fase van het ThermoWood procédé vindt er verlaging van de temperatuur plaats en wordt het hout besproeid met water. Nadat de temperatuur is gedaald naar 80 à 90°C, wordt het vochtgehalte weer op peil gebracht (toevoeging vocht) naar het gewenste niveau van circa 4%.

Belangrijkste eigenschappen ThermoWood®

Het basismateriaal voor het Thermowood proces is Fins Vuren en Grenen. De kwaliteit van het gebruikte basismateriaal zou uiteindelijk invloed hebben op resultaat. Thermowood heeft van origine een prachtige bruine kleur, waarvan de diepte van de kleur afhankelijk is van de hoogte van temperatuur en de tijdsduur van behandeling. Onder invloed van UV-straling zal de kleur langzaam veranderen in een zilvergrijze tint. De kans op kromtrekken van het hout is bij ThermoWood minder dan bij normaal gedroogd hout. Dit komt doordat de interne inspanningen tijdens het behandelproces sterk worden gereduceerd. Verder heeft ThermoWood de volgende belangrijke eigenschappen:
  1. ThermoWood is ingedeeld in duurzaamheidsklasse I, wat de hoogst haalbare klasse is. Afhankelijk van het type kan deze ook in duurzaamheidsklasse II vallen;
  2. ThermoWood is zeer duurzaam en ecologisch verantwoord (geen gebruik van chemische middelen tijdens processen);
  3. ThermoWood is onderhoudsvrij;
  4. ThermoWood heeft een levensduur van tussen de 15 en 25 jaar. Afhankelijk van het type ThermoWood kan dit meer dan 25 jaar worden;
  5. ThermoWood is van origine bruin, maar kan door de blootlegging aan UV-straling naar verloop van tijd een zilvergrijze tint krijgen. Dit kan voorkomen worden door het hout te beitsen of te oliën, waardoor de kleur behouden wordt (zie afbeelding II).

Voordeel: ThermoWood® is relatief goedkoop

De prijs van ThermoWood gevelbekleding is zeer interessant te noemen. Als er een vergelijking wordt gemaakt met andere tropische hardhout soorten is ThermoWood goedkoop. Een precieze prijs is lastig te geven, omdat dit afhangt van de dikte en het type soort ThermoWood. Informeer bij ons naar de prijzen!

Vraag onze adviseurs naar alle mogelijkheden van ThermoWood®

Zoals hierboven is omschreven is ThermoWood in vele verschillende types te verkrijgen en kan er zelf naar je favoriete kleurstelling gestuurd worden. Hoe dient dit te gebeuren? En welke toepassingsmaterialen moet ik hiervoor gebruiken? Voor deze vragen, weten onze adviseurs je alles te vertellen. Neem contact met ons op per mail of per telefoon op 0525 74 55 00. Bulko Nederland adviseert en staat graag voor je klaar!

Benieuwd naar alle duurzame (hout) materiaalsoorten die wie te bieden hebben? Bekijk dan onze pagina materialen.

error: Content is protected !!